Mokabon

DINSDAG 17 NOVEMBER 2015

11u15 - 12u15 Discussie

Basisopleiding ervaringswerker ggz: reflecties na 1 werkjaar

Studenten ervaringswerk, basisopleiding ervaringswerker ggz Kortrijk-Gent

 

In januari 2015 werd concreet gestart met een basisopleiding ervaringswerker ggz. In december maand voltooit de eerste lichting cursisten deze opleiding. We vinden het zinvol om onze eerste opleidingservaringen te delen met een groter publiek. We kiezen bewust voor een werkvorm waarbij zowel het perspectief van de cursist, de tandembegeleiding als de coördinatoren van deze opleiding beluisterd en bediscussieerd kan worden.

 

13u15 - 14u15 Workshop

Dramatherapie en herstel: spelend op weg

Trude den Burger, dramatherapeut en therapeutisch coördinator, Fides R - Forensische psychiatrie binnen Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus, Beernem

 

Het vinden van de weg naar een 'nieuw leven', een leven buiten 'de psychiatrie', waar men voldoening en geluk kan vinden, is een belangrijke doelstelling binnen het herstelgericht denken, en ook in mijn dagelijks werk als dramatherapeut.

Ik laat mensen kennis maken met dramatherapie als een tool om aan deze zoektocht te beginnen, of een nieuwe wending te geven. Wie ben ik eigenlijk? Wie wil ik zijn? Welke rollen wil ik nog vervullen in mijn leven, en welke wil ik achter me laten? Het zijn vragen die we op ervaringsgerichte wijze onderzoeken binnen het veilige kader van de spelwerkelijkheid, waar men kan experimenteren met nieuwe, of vergeten rollen, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor het 'echte leven'. Op die manier vinden we samen, in contact met elkaar, het pad naar herstel. En dat kan nog leuk zijn ook.

Maximum aantal deelnemers: 15


14u25 - 15u25 Workshop

Geraakt door mensen: “Hoe patiëntenparticipatie op eenheidsniveau vorm kan krijgen!”

moderator:

Thomas DHondt, afdelingshoofd, Kliniek Sint-Jozef Pittem

panel:

Simon Vanbecelaere, bachelor toegepaste psychologie
Laurens Deceuninck, verpleegkundige
Nick Vanneste


De eenheid volwassenen kortverblijf situeert zich binnen de psychiatrische kliniek te Pittem. Geïnspireerd vanuit een herstelgebaseerde visie en benadering, werkt deze eenheid actief aan het betrekken van patiënten bij hun eigen behandeling en het ruimere afdelings- en kliniekgebeuren. Een systematische opzet van spiegelgesprekken is een belangrijke schakel in het proces van “patiëntenparticipatie”.
Een nieuwe dynamiek is voelbaar op de eenheid die gekenmerkt wordt door dialoog en aandacht voor laagdrempelige gesprekken met patiënten. Op die manier worden ook de ingeslopen afdelingsgewoontes en -routines samen kritisch geëvalueerd en bijgestuurd. Voorts is er meer aandacht voor keuzevrijheid, persoonlijke verantwoordelijkheid en is de wij-zijpolarisatie niet langer een issue. De patiënten ervaren dat hun perspectief naar waarde wordt geschat en dat hun stem op verschillende niveaus van betekenis is.
Het perspectief van de patiënten plaatst teamleden voor ‘een spiegel’ van waaruit reflectie op het persoonlijk functioneren wordt bevorderd. Reïntegratie is immers een gezamenlijke zorg. Deze positieve evolutie met de waardering van de patiënten vormt een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan.