Majolicazaal

WOENSDAG 18 NOVEMBER 2015

11u15 - 12u15 Workshop

Dramatherapie en herstel: spelend op weg

Trude den Burger, dramatherapeut en therapeutisch coördinator, Fides R - forensische psychiatrie binnen Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus, Beernem

 

Het vinden van de weg naar een 'nieuw leven', een leven buiten 'de psychiatrie', waar men voldoening en geluk kan vinden, is een belangrijke doelstelling binnen het herstelgericht denken, en ook in mijn dagelijks werk als dramatherapeut.

Ik laat mensen kennis maken met dramatherapie als een tool om aan deze zoektocht te beginnen, of een nieuwe wending te geven. Wie ben ik eigenlijk? Wie wil ik zijn? Welke rollen wil ik nog vervullen in mijn leven, en welke wil ik achter me laten? Het zijn vragen die we op ervaringsgerichte wijze onderzoeken binnen het veilige kader van de spelwerkelijkheid,waar men kan experimenteren met nieuwe, of vergeten rollen, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor het 'echte leven'. Op die manier vinden we samen, in contact met elkaar, het pad naar herstel. En dat kan nog leuk zijn ook.

Maximum aantal deelnemers: 15


13u15 - 14u15 Mededelingen

Begrensd grenzen verleggen

Annelies Verkest, verpleegkundig specialist, Kliniek Sint-Jozef Pittem

 

Anderhalf jaar geleden werd in Kliniek Sint-Jozef in Pittem de herstelwerkgroep in het leven geroepen. Deze groep bestaat uit een combinatie van hulpverleners uit verschillende disciplines en mensen die opgenomen waren of zijn in het ziekenhuis. Tweemaandelijks staan er enkele herstelgeoriënteerde thema's op de agenda die in de grote groep of in kleinere subgroepjes worden besproken. We willen de deelnemers laten kennismaken met deze methodiek door thema's aan bod te brengen die gelinkt zijn aan begrenzen en begrensd worden. We willen komen tot een antwoord op de vraag: “Hoe aanpakken om te herstellen als onze grenzen werden uitgedaagd/overschreden?”

 

Een zoektocht naar herstel in de USA

Joost Willems, psychiatrisch verpleegkundige en docent, OXOT

 

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting gingen we met zijn vieren (ervaringsdeskundigen en professionals) op zoek naar de bron van Herstel of Recovery zoals ze het daar noemen.  New York, Boston en Philadelphia waren voor ons nog exotisch tot we onderdoken in de onderkant van de Amerikaanse samenleving. We zagen het Fountain House dat reeds in 1948 startte met herstelgericht werken en ervaringsdeskundigen. Dr. Marianne Farkas die al dertig jaar herstel bestudeert en ook aanwezig is op de Hersteldagen, ontving ons in haar biotoop: een Recovery Academy. Dr. Janos Marton is al meer dan dertig jaar de motor achter het Living Museum: we leefden twee dagen mee met de artiesten. In Philadelphia gingen we drie dagen op stap met een mobiel team ervaringsdeskundigen, we zagen de bitterste miserie.

14u25 - 15u25 Discussie

Basisopleiding ervaringswerker ggz: reflecties na 1 werkjaar

studenten ervaringswerk, basisopleiding ervaringswerker ggz Kortrijk-Gent

 

In januari 2015 werd concreet gestart met een basisopleiding ervaringswerker ggz. In december maand voltooit de eerste lichting cursisten deze opleiding. We vinden het zinvol om onze eerste opleidingservaringen te delen met een groter publiek. We kiezen bewust voor een werkvorm waarbij zowel het perspectief van de cursist, de tandembegeleiding als de coördinatoren van deze opleiding beluisterd en bediscussieerd kan worden.